Ia adalah perkara biasa dan dijangka untuk otak anda berubah dari semasa ke semasa, tetapi terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan otak anda sihat sebaik mungkin sepanjang hayat anda dan mengurangkan risiko anda mengalami keadaan neurodegeneratif (seperti penyakit Alzheimer atau Parkinson) semasa anda umur.

Bersama-sama dengan tabiat asas sihat yang lain seperti melakukan senaman yang kerap, mencuba/mempelajari perkara baharu dan mengutamakan tidur, salah satu pertaruhan terbaik anda untuk mengurangkan risiko keadaan sedemikian dan memastikan otak anda tajam adalah memberi tumpuan kepada pemakanan.

Lagipun, seperti mana-mana mesin yang berminyak, otak memerlukan bahan api yang betul (terjemahan: nutrien) untuk berfungsi secara optimum, menurut Jonathan Purtell, RD, pakar diet berdaftar di Lenox Hill Hospital.

Portal itu menyatakan bahawa otak bergerak sepanjang masa tanpa gangguan. Selain mengatur tugas kognitif (seperti ingatan dan pembelajaran), mereka juga bertanggungjawab untuk tugas asas seperti pernafasan, pergerakan dan kawalan suhu, untuk menamakan beberapa. Makanan yang baik akan menyokong fungsi ini, dan akhirnya kesihatan keseluruhan.

Asas Pemakanan Mental

Tetapi apakah rupa diet mesra otak? Secara amnya, ini termasuk makan makanan segar dan baik, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan protein tanpa lemak.

Makanan ini mengandungi nutrien penting untuk kesihatan mental, termasuk asid lemak Omega-3, antioksidan, dan vitamin A, C dan K, menurut Casey Kelly, MD, ABoIM, pengasas dan pengarah perubatan Case Integrative Health. General Chat Chat Lounge

Pemakanan untuk Kesihatan Mental Adalah Satu Yang Perlu Anda Elakkan Otak anda akan berterima kasih kepada anda jika anda mengehadkan makanan yang diproses, yang tinggi dengan sayur-sayuran tepu, lemak trans, serta garam dan gula – nutrien yang menjejaskan kesihatan otak melalui keradangan dan tekanan oksidatif. Nasib baik, untuk memudahkan perkara, garis panduan ini digunakan untuk kesihatan otak dan badan secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, apabila bercakap tentang kesihatan otak, terdapat beberapa makanan yang patut diingat. Teruskan membaca untuk mengetahui tentang makanan terbaik untuk kesihatan mental, serta jumlah yang perlu dimakan (menurut pakar perubatan).

Bijirin Dan Greens Scramble

Sebelum anda mula menggoreng kacang dalam minyak zaitun, tambahkan jalur Lakinato Kelly (juga dikenali sebagai dinosaur atau kubis Tuscan) ke dalam kuali.

Setelah masak, anda akan masukkan hirisan telur dan kacau sehingga betul-betul lembut dan berkilat. Panas rendah dan berjalan perlahan adalah kunci kepada kombinasi yang sempurna, dan cara ini akan membawa anda ke sana.

Lada Calabrian adalah cara yang canggih untuk menambah haba, tetapi kepingan lada merah biasa juga akan berfungsi.

Komponen
Senarai Semak Komponen

4 buta besar
Sudukan garam halal, bahagikan
1 sudu besar minyak zaitun
Cupcake Farrow
1 cawan hirisan cili limau nipis
Lada ketumbar cincang atau lada cayenne, untuk dihidangkan (pilihan)

Soalan Lazim Senarai Semak
Langkah 1
Dalam mangkuk kecil, satukan telur dengan 1 sudu garam.

Langkah 2
Panaskan minyak dalam kuali tidak melekat 10 inci dengan api sederhana. Masukkan ferro dan masak, kacau selalu, sehingga ia mula lembut, 1 hingga 2 minit. Masukkan lobak dan baki garam teh. Masak, kacau sekali-sekala, sehingga lembut, kira-kira 2 minit. Masukkan telur dan gaul.

Langkah 3
Bahagikan antara 2 pinggan. Teratas dengan hirisan lada merah atau lada merah yang dikisar, jika mahu.

Buah Beri

Dr Kelly mengatakan bahawa buah beri penuh dengan flavonoid, sejenis antioksidan yang memberikan warna cerah pada buah-buahan dan sayur-sayuran.

“Selain mencantikkan makanan anda, flavonoid membantu meningkatkan daya ingatan,” tambahnya. Menurut artikel saintifik 2019 yang diterbitkan dalam Frontiers in Aging Neuroscience, flavonoid menyokong interaksi antara neuron (dan dengan itu fungsi kognitif) dengan menyekat komunikasi selular yang mungkin menyertainya.

Selain itu, sebagai antioksidan, flavonoid melindungi neuron daripada tekanan oksidatif, melindungi daripada gangguan neurodegeneratif selanjutnya.

“Cuba [makan] lapan cawan beri, terutamanya blueberry atau strawberi, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu,” nasihat Dr Kelly. “Letakkannya ke dalam smoothie pagi anda, tambahkannya ke dalam oat atau yogurt, atau letakkannya dalam salad untuk tukang masak yang manis.”

Nuts

Jika anda tidak tahan lama tentang kacang, manfaat minda yang indah akan mengubah fikiran anda. Menurut permaidani, omega 3 Acadses Fat yang disediakan, “baik” sesuai yang membantu mengekalkan keselamatan struktur dalam fikiran anda.

Mereka juga memerlukan aliran darah yang betul, untuk memastikan cukup kopi oksigen cukup oksigen cukup untuk bekerja fikiran anda. Selain itu, vitamin E, vitamin E, Zanic dan Erooin, yang termasuk harta anatydikal. Mereka nutrien “dalam badan” dalam badan “, untuk mengekalkan pujian di Teluk.

“Persatuan Jantung Amerika 1.5 Perkataan berkata sekurang-kurangnya empat kali sekurang-kurangnya empat kali. (Perkhidmatan 1.5 auns sudu kecil atau kacang kecil atau kacang kecil.)

Setiap jenis kacang adalah sukan yang sesuai, jadi anda akan banyak memilih. Walnut, yang lain, Almond dan Curungan sama seperti terdapat beberapa pilihan yang menyeronokkan.

Makannya sebagai gugup yang mudah, atau buang yogurt atau granular atau granula atau granula hompa. Nastage lucu? Gunakan kacang dan bukannya mantel roti untuk kot, seperti tofos atau ikan.

Coklat Gelap

Berita baik, cinta coklat gelap! Rawatan manis ini (tetapi tidak manis) tidak berada di Anti-dalam Anti-Inisial.

Mereka juga mengambil bahagian dalam jalan raya, atau tindak balas selular, yang menyakiti neuron dari kerugian. Apa yang lebih, risiko folvanoods penyakit jantung jantung, dan membantu aliran darah yang sihat, komen aliran secara berkesan.

Terima kasih kerana manfaat mental, dos harian coklat gelap akan berfungsi dengan baik. Menurut plat, perkhidmatan yang dicadangkan auns auns (atau kotak) adalah sekurang-kurangnya 70% daripada Coco.

“Sahkan pemakanan nutrisi untuk” tambah pai. “ Sebilangan besar gula telah dioksidakan, tetapi dengan peratusan besar coklat dengan coklat dengan coklat koko adalah coklat.

Teh

Terima kasih kerana Innoidanditis, beberapa teh Teh Hitam dan Lipple terutama untuk kesihatan, makna otak terutama. ”

Keadaan pada titik ini: Dalam kajian 2021 lebih baik di tengah-tengah prestasi pertengahan dan lebih tua dan lebih baik.

Selain itu, cara Manian (cendawan perubatan) dapat menyelamatkan Norrison di sebahagian daripada sebahagian daripada minda. Tidak mengejutkan: Menurut artikel saintifik 2020, singa singa, kuliah kaya dengan harta anti-inflammid dan anti-radang, dia harus membuat minuman yang hebat.

Apabila datang ke teh, minum hari sehari adalah cara terbaik untuk memenuhi nutrien nutrien yang mempromosikan minda. Tetapi untuk faedah penuh, anda minum dua atau tiga cawan dalam sehari, menurut plat.

Masukkan minda bahawa teh hijau dan hitam, jadi elakkan minum, elakkan minum, terutamanya anda sensitif kepada kafein. Singa wang secara semula jadi jelas, tetapi sentiasa untuk membuat pelekat untuk memastikan bahawa produk itu bebas dari kafein.