Makan 7 Lebih Kalsium Daripada Kalsium

Potassium: Kami tahu kami memerlukannya, tetapi mungkin tidak, kami tidak tahu apa itu.

Ringkasnya, kalium ialah mineral yang dikelaskan sebagai elektrolit, kerana ia sangat reaktif dengan air (untuk pemahaman yang lebih baik tentang elektrolit, lihat panduan kami di sini).

Apabila dilarutkan dalam air, ia menghasilkan ion kalium bercas positif, dan keupayaannya untuk menghidupkan elektrik, yang penting kepada keupayaan tubuh untuk berfungsi dengan baik. Walaupun kita kurang pengetahuan tentang kalium, kepentingannya tidak boleh terlalu ditekankan.

“Potassium membantu badan dengan banyak proses, termasuk mengawal air masuk dan keluar dari sel, menghantar isyarat saraf, dan mengawal tekanan otot,” Amy Shapiro, MS, RD, CDN, dan Real. Menerangkan Pemakanan Pengasas.

“Ia juga telah ditunjukkan bahawa ia boleh membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, mengurangkan risiko strok, dan mencegah batu karang dan osteoporosis. Ini kerana ia membantu mencegah kalsium dalam tulang.”

Semua orang sentiasa memikirkan kelly apabila cuba menggunakan kalium yang betul, namun, kelly mengandungi hanya 9% daripada keperluan kalium harian anda. “Terdapat banyak bahan lain yang kaya dengan kalium, ” jelas Shapiro. Baca makanan kegemaran pakar diet untuk makanan kaya kalium.

1- Alpukat

Avokado penuh dengan serat dan sayur-sayuran yang menyihatkan jantung, dan hari ini alpukat mengandungi 10% daripada keperluan kalium harian anda — lebih daripada sebelumnya. “Untuk mengelakkan dan tidak menyebut rasa yang mereka tambahkan kepada mana-mana hidangan, ” tambah Shapiro.

2-  Keledek

Menurut Shapiro, ubi keledek dipenuhi dengan jumlah vitamin A mata dan kulit yang tinggi, serta ia penuh dengan serat yang menyihatkan jantung. “Sebiji ubi keledek bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 12% kalium dalam diet harian anda. Campurkan satu dengan sedikit protein dan anda akan berpuas hati selama berjam-jam.

3- Bayam

Bayam rendah kalori, kaya dengan serat dan penuh dengan asid folik. “Ia juga kaya dengan lutein dan zeaxanthin untuk menyokong kesihatan mata,” tambah Shapiro. “Dan 3 cawan bayam-yang, dengan cara ini, anda tidak makan apa-apa-mengandungi kira-kira 12% daripada kandungan kalium diet harian anda. Rasa berair, bayam boleh ditambah dengan mudah ke dalam salad atau sup untuk diet yang seimbang dan sihat.

4- Buah Tembikai

Menurut Shapiro, tembikai penuh dengan antioksidan, yang mengurangkan risiko beberapa jenis kanser. Selain itu, 1/8 buah tembikai mengandungi 14% daripada keperluan harian anda untuk vitamin A, vitamin C (hello, kulit berkilat) dan serat.

5- Sayur-Sayuran

Kacang – seperti putih, hitam, atau kacang soya – bukan sahaja kaya dengan protein dan serat berasaskan tumbuhan, tetapi ia juga menyediakan secawan 14 hingga 18 peratus daripada keperluan kalium anda. Kek juga sangat serba boleh. Mereka boleh ditambah dengan mudah kepada salad atau sup, atau anda boleh membuangnya pada taco andes dan sandwic,” tambah Shapiro.

6- Aprikot

Desiccant ialah sarapan pagi lazat yang mengandungi 10% daripada keperluan kalium harian anda. “Saya suka menggabungkan patch bersambung kacang ini-ia sesuai untuk anda berjalan-jalan atau mahu ikan yang tidak mempunyai gula,” kata Shapiro.

7- Buah Delima

Delima ialah makanan sarapan manis yang kaya dengan manfaat kesihatan jantung, antioksidan dan serat timah. Buah segar yang lazat ini terdapat pada 14% daripada keperluan kalium harian anda dan boleh dimakan keseluruhan, ditambah dengan salad, atau juga dihidangkan sebagai smoothie.