Tempe nampak sihat jer! Satu hidangan tempe padat dengan protein, serat, zat besi dan kalium. Sebagai makanan yang ditapai, kurma juga merupakan sumber probiotik yang baik, yang membantu kesihatan usus.

Sebahagian daripada sains pemakanan juga memikirkan perkara yang tidak boleh dimakan: sekeping tempe, bukannya stik, berpotensi bebas lemak daripada penutupan arteri, dan menyediakan rangkaian vitamin yang biasanya Merah tidak terdapat dalam daging.

Kita hidup dalam tempoh keemasan protein tumbuhan. Terdapat syarikat vegan yang kukuh dengan IPO yang terkenal, dan rangkaian makanan segera sedang mengusahakan penyediaan vegan mereka untuk beberapa item menu paling popular mereka. Tetapi jangan lupa dari mana semua ini datang: kacang soya.

Selalunya digunakan dalam masakan barat sebagai alternatif kepada daging dan susu (fikirkan burger tauhu, susu soya, dan alternatif ais krim beku), soya telah menjadi ruji dalam masakan Timur selama beribu-ribu tahun.

Tempe, sejenis tauhu yang ditapai pertama kali muncul ratusan tahun dahulu, telah dicipta di kawasan yang kini dikenali sebagai Indonesia. Baru-baru ini, tempe menjadi popular di AS sebagai alternatif daging yang mudah dirasai dan dihadam.

Memandangkan beberapa bahan baru tanpa daging dicipta, ramai yang tidak sabar-sabar untuk kembali ke kelas. Tempe lebih berpatutan, serba boleh dan lazat, tanpa pilihan daging baharu daripada pilihan. Inilah yang anda perlu tahu untuk menceburi dunia tempe.

Apa itu tempe?

Tidak boleh dikelirukan dengan syaitan (gluten dalam gandum), tempe adalah satu lagi protein kaya tumbuhan yang sering digunakan sebagai pengganti daging. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang telah ditapai, yang kemudiannya dibuat menjadi kepingan atau kek.

Sebaliknya, tauhu diperbuat daripada susu soya. Kerana tempe ditapai, ia biasanya rasa yang lebih lembut daripada tauhu, yang ringan dan hampir tidak berasa.

“Tempe adalah ringan, dan anda boleh mencampurkannya dengan perisa yang berbeza atau musim mengikut citarasa anda,” jelas Debont White, pemilik Mama’s Vegan, sebuah restoran vegan di Baltimore.

Selepas memberikan daging sejak beberapa tahun kebelakangan ini, White tertanya-tanya betapa dia sangat menyukai tempe. “Ia benar-benar bagus, saya tidak menjangkakannya,” saya fikir ketika pertama kali mencubanya pada tahun 2020.

Adakah Tempe Bebas Gluten?

Tempe juga boleh dibuat dengan tambahan jenis sayuran, bijirin dan perisa. Malah, tempe bebas gluten! Tempe secara semula jadi bebas gluten, bagaimanapun, adalah penting untuk menyemak label jika anda mencari pilihan bebas gluten.

Sesetengah jenama yang dibeli di kedai menggunakan cuka untuk menapai kurma yang tidak bebas gluten, manakala yang lain mengandungi bijirin tambahan (termasuk soya) yang selalunya bebas gluten.

Sebahagian daripada sains pemakanan juga memikirkan perkara yang tidak boleh dimakan: sekeping tempe, bukannya stik, berpotensi bebas lemak daripada penutupan arteri, dan menyediakan rangkaian vitamin yang biasanya Merah tidak terdapat dalam daging.

Berapa Lama Tempe disimpan?

Bungkusan tempe yang belum dibuka berkemungkinan akan kekal terkini, sebelum tarikh jualan, dengan anggapan ia telah dimeterai sepenuhnya. Satu beg tempe yang terbuka boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga seminggu, walaupun ia mungkin lebih berperisa berkat probiotik yang terkandung dalam kacang soya yang ditapai. Jika bau busuk atau terasa melekit, toskan.

Tempe juga boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga setahun, dan lebih suka tekstur tempe beku dan pra-dibuat berbanding beberapa produk segar! Ia menjadi gemuk dan kehilangan sedikit air dalam proses itu. Cuba bekukan kedua-dua mentah dan masak untuk melihat apa yang anda suka.

Cara Memasak Dengan Tempe

“Anda boleh tempe dengan apa sahaja,” nota White. “Ia adalah alternatif yang hebat kepada daging.” Kurma yang dicincang berfungsi sebagai suar atau pengganti daging lembu, manakala tempe yang dihiris dengan mudah boleh digunakan dalam taco solo atau menggantikan nuget ayam.

White mengesyorkan tempe panggang atau tumis selama 3 hingga 4 minit untuk memastikan ia masak sepenuhnya. Jika anda baru mengenali tauhu atau dating, tambahkan sos kegemaran anda, sama ada manis, merah atau marinara, dan jika itu tidak sesuai, cuba cara lain atau jenama atau bentuk lain.

Menggoreng tempe (atau tauhu) mungkin bukan pilihan yang paling sihat, tetapi ia pastinya cara terpantas untuk memahami rasa dan teksturnya, kerana siapa yang tidak suka makanan bergoreng!

Bekas pemakan omnivor atau pemakan daging juga boleh menukar bentuk dan perisa yang berbeza kepada resipi tempe kegemaran mereka. Jika resipi memerlukan telur goreng di atas, pertimbangkan untuk menggantikan tempe goreng! Fikir temps anda comel? Tambah satu sudu teh garam kemasan kegemaran anda untuk meningkatkan rasa.

Resepi Tempe

Seperti yang White telah nyatakan, tempe mudah untuk dimasak dan berfungsi dengan baik dalam apa jua cara yang biasanya memerlukan protein yang berbeza. Untuk mengekalkan rasa sebenarnya, cuba bakar sekurang-kurangnya 30 minit sebelum membakarnya pada kurma. Jika anda ingin meneruskan, anda juga boleh memesan di dalam peti sejuk semalaman di dalam peti sejuk.

Sesetengah peminat tempe perlu mengukus atau melembutkannya sebelum ditiup dan memastikan ia dapat menyerap sebarang cuaca dan perasa dengan lebih mudah, tetapi ini bukanlah langkah penting.

Resipi di bawah menggunakan sumber protein lain, tetapi jika anda ingin menggantikan tempe anda mahu mula memasak dengan alternatif tanpa daging!