Ikuti 7 Tabiat Sihat Ini Sekarang Dan Tingkatkan Sistem Imun Anda

Tidak ada yang lebih baik daripada masa ini untuk menguatkan sistem imun anda. berita baik? Tabiat harian anda boleh memainkan peranan penting dalam mengekalkan sistem imun yang sihat. perkataan mudah:

“Sesetengah perkara yang anda lakukan akan meningkatkan pertahanan semula jadi anda, sementara yang lain menekan fungsi imun anda,” kata Neil Schechter, MD, Maurice Hexter, Profesor Madison di Sekolah Icahn di Gunung Sinai di New York City. Kata pengarang The Good Doctor’s Guide to Madison dan Flow and Flow (Edisi Kemas Kini).

Untuk memahami bagaimana tabiat anda boleh meningkatkan fungsi imun anda, ketahui bahawa terdapat dua jenis utama sistem imun badan: semula jadi dan diperoleh.

Sistem imun semulajadi adalah barisan pertahanan pertama badan anda. “Apabila agen berjangkit, seperti bakteria atau virus, cuba menyerang badan anda, ia serta-merta menghadapi sistem imun semula jadi, yang mengandungi banyak komponen, setiap satunya menyekat akses kepada badan. Ia berfungsi,” kata Dr. Schachter.

Komponen pertama termasuk halangan fizikal, seperti kulit dan saluran pernafasan. Walaupun kulit hampir tidak dapat ditanggung, saluran pernafasan ditutup dengan rembesan mukus yang menjangkiti agen berjangkit.

Tetapi jika udara yang anda sedut kering, kekurangan lembapan boleh mengeringkan lembapan dan membantu virus dan bakteria masuk ke kaki mereka.

Satu lagi barisan pertahanan bergantung pada unsur kimia seperti enzim yang membantu badan memusnahkan penceroboh. Enzim ini juga mengandungi sel darah putih khusus yang dipanggil fagosit – yang Dr. Schechter panggil “pertahanan sistem imun” – yang dimakan oleh bakteria dan virus yang tidak diingini.

Walau bagaimanapun, jika sistem imun barisan pertama pelindung ini gagal, mereka mengaktifkan sistem imun yang diperoleh, menjemput banyak sel darah putih untuk melakukan tugas mereka. Di sinilah tabiat hidup menjadi kritikal.

“Pilihan kehidupan memainkan peranan penting dalam fungsi sel darah putih penting ini, termasuk makrofaj, limfosit T dan B, dan sel pembunuh semula jadi,” jelasnya.

Jadi bagaimana anda boleh meningkatkan pertahanan kekuatan anda untuk melindungi dan menggalakkan pertahanan semula jadi ini? Berikut adalah tujuh tabiat seumur hidup untuk mengatasi sistem imun pembunuh.

1- Tidur Yang Cukup

Tidur adalah penting untuk otak anda, jantung anda dan sistem imun anda, jadi penting untuk anda tidur, yang biasanya 7 hingga 8 jam untuk orang dewasa.

Tanpa tidur yang betul, sel NK anda akan berkurangan, kata Dr. Shaker, dan pertumbuhan berlebihan dalam apa yang dipanggil sitokin radang yang menyumbang kepada banyak masalah kesihatan seperti arthritis rheumatoid dan penyakit Crohn. kenapa.

Selain mengikuti tabiat kebersihan tidur yang baik, seperti mencuci bilik dan memastikan bilik gelap dan konsisten dengan waktu tidur dan bangun anda, cari dua faktor yang boleh menjejaskan tidur secara negatif: penggunaan kafein dan penyakit refluks gastroesophageal.

Pertama, hadkan penggunaan kafein kepada teh dan kopi dengan versi tanpa kafein (yang masih mengandungi kafein), bukan secawan kopi tanpa kafein atau dua cawan teh tanpa kafein selepas jam 2 petang.

Jika anda menghidap GERD, kurangkan alkohol, makanan pedas, soda, dan makanan sejuk, terutamanya semalaman. (Jika anda melawan refluks asid, pedih ulu hati, atau kelaparan, berikut adalah cara lain untuk memakannya dan mengelakkannya.)

2- Makan Diet Berasaskan Tumbuhan Yang Kuat

Anda sebenarnya adalah apa yang anda makan—dan jika anda mengambil sejumlah besar makanan tumbuhan, anda menambah badan anda dengan nutrien yang diperlukan oleh sistem imun anda, termasuk vitamin B12, kalsium, zat besi, zink dan iodin.

Anda boleh mendapatkan banyak nutrien ini sepanjang diet, memberi tumpuan kepada rancangan diet berasaskan tumbuhan seperti Mediterranean dan Platter, dan juga diet vegan, selagi ia dirancang dengan baik, kata Dr. Schechter.

Tetapi anda tidak perlu menghapuskan diet anda sepenuhnya (dan dapatkan vegan yang baik), asalkan anda memastikan anda mendapat nutrien yang sesuai untuk sistem imun yang kuat.

Jika anda bergelut untuk mendapatkan vitamin dan mineral yang anda perlukan, berbincang dengan doktor anda dan pertimbangkan untuk mengambil multivitamin setiap hari, bersama-sama dengan Vitamin C, D, dan A, oleh Robert Latta, MD, PhD. Institut Imunisasi Diri mengesyorkan pengarah dan pengarah.

Pengarang Rheumatologi dan Imunologi di Pusat Kesihatan St. Joseph di Wayne, NJ. (Pastikan anda mengambilnya pada waktu pagi; jika anda mengambilnya pada waktu malam, ia mungkin mengganggu tidur anda, tambahnya.)

3- Keluarkan Peluh

Anda tahu anda perlu bersenam dengan kerap, dan jika anda digalakkan untuk bergerak, lakukannya: “Apabila anda bersenam, badan anda mempunyai sel T pembunuh (sel imun) yang tumbuh,” kata Dr. Lahta.

Betul, sesi berpeluh kuat secara langsung memberi manfaat kepada sistem imun anda. Senaman yang kerap dan sederhana boleh membantu meningkatkan keberkesanan vaksin, kajian terhadap vaksin selesema telah menunjukkan.

Tetapi ada tangkapan: Tidak terlalu banyak senaman adalah jawapannya. “Orang dewasa yang bersenam lebih daripada 90 minit sehari tiga hingga empat kali seminggu mempunyai kemurungan dalam profil imun mereka,” kata Dr Schechter.

4- Berehat Dari Tekanan Setiap Hari

Mustahil untuk terus hidup dan tidak tertekan, tetapi kita semua perlu mencari cara untuk menguruskannya. Keluarkan diri anda daripada tekanan setiap hari.

“Walaupun kajian telah menunjukkan bahawa peristiwa kehidupan seperti masalah perhubungan, perceraian, masalah pekerjaan dan kehilangan pekerjaan boleh melembapkan tahap pembunuh semulajadi dan sel T, sekali gus mengurangkan tekanan imun harian seperti tarikh akhir.” Perubahan dalam imuniti,” kata Dr. Schachter.

Anda tidak boleh mengelakkan tekanan, tetapi anda sekurang-kurangnya boleh meningkatkan mekanisme daya tahan anda, itulah sebabnya penting untuk memecahkan sistem imun anda dan memulihkan keseimbangan sekurang-kurangnya sekali sehari. Mengesyorkan ekstrak.

Luangkan 30 minit setiap hari melakukan sesuatu yang anda suka lakukan, sama ada membaca, bermeditasi, melakukan yoga, berjalan-jalan atau bercakap dengan rakan-rakan.

 

5- Jangan Minum Terlalu Banyak Alkohol

Ketahui had anda: Dr. Lakita menekankan bahawa pengambilan alkohol yang berlebihan memudaratkan sistem imun anda. Tetapi anda tidak perlu mengeluarkannya sepenuhnya, kerana segelas alkohol tiga hingga lima kali seminggu telah dikaitkan dengan peningkatan daya tahan terhadap penyakit berjangkit, menurut Dr Schachter.

Selain itu, kajian menunjukkan bahawa orang yang menahan alkohol mempunyai tahap imun yang lebih rendah daripada mereka yang minum secara sederhana.

6- Kekalkan Berat Badan Yang Sihat Untuk Jenis Badan Anda

Berat badan bukan hanya punca keadaan kesihatan kronik — ia juga boleh melambatkan fungsi imun anda.

Dr Schechter menjelaskan: “Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang memenuhi definisi obesiti (melebihi BMI 25) mempunyai tahap limfosit dan sel NG yang lebih rendah (yang kemudiannya boleh mengurangkan fungsi imun).

Nasib baik, penyelidikan telah menunjukkan bahawa apabila orang gemuk menurunkan berat badan, fungsi imun mereka sebenarnya bertambah baik.

7- Berhenti Merokok

Terdapat berjuta-juta sebab mengapa anda tidak boleh merokok, dan mengekalkan sistem imun anda adalah salah satu daripadanya.

“Apabila anda merokok, udara tumbuh subur di udara dan menyebabkan pertumbuhan bakteria yang besar,” kata Dr. Schechter, sambil menambah bahawa perokok bukan sahaja menderita penyakit pernafasan, tetapi juga dijangkiti. Mereka juga cenderung lebih tebal dan lebih panjang.