5 Peraturan Memilih Jus Sihat

Dengan smoothie di setiap sudut dan bahagian minuman yang berstok lengkap di setiap kedai makanan kesihatan, mudah untuk mendapatkan penyegaran berkhasiat selepas kelas yoga atau jika anda ingin memberi makan tengah hari. Walaupun minuman yang dibuat dengan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah baik secara teori, adakah smoothie benar-benar sihat? Nah, ya dan tidak.

“Jus boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat, tetapi ia bukan pengganti buah-buahan dan sayur-sayuran keseluruhan, terutamanya kerana anda tidak mendapat serat,” kata Diana Angela White, Pakar Diet dan Pengarang Berdaftar “Sihat, Cepat dan Mudah.” Untuk menekan

“Walau bagaimanapun, anda masih mendapat nutrien dan penghidratan – sebaik-baiknya dengan membuat smoothie anda sendiri atau membelinya dengan bahan yang paling mudah.”

Jadi apakah jus yang sihat? Kami meminta pakar pemakanan bagaimana untuk menentukan sama ada minuman anda mempunyai faedah yang betul.

1- Lihat label.

Hanya kerana minuman ini tertera “sihat” pada label, tidak bermakna ia sebenarnya baik untuk anda. Selain itu, banyak minuman yang dibeli di kedai termasuk bahan-bahan yang menolak semua kebaikan yang anda inginkan.

“Kebanyakan jus yang anda beli di pasaran mestilah stabil, yang bermaksud ia selalunya termasuk bahan tambahan yang tidak sepenuhnya asli,” kata White. “Sebagai peraturan umum, jika anda tidak boleh menyebutnya, semak apa itu.”

Perkara lain yang perlu dilihat: gula tambahan. Banyak jenama datang dengan “vegetarian” untuk menghapuskan mereka semua. Akhir sekali, perhatikan bahagian. White menunjukkan bahawa walaupun ia mungkin kelihatan seperti botol kecil, ia termasuk dua atau lebih hidangan.

2- Pergi sejuk

Jika anda ingin memastikan jus anda bersih dan lurus, pilih jus lain apabila anda boleh. Megan Roosevelt, pakar pemakanan berdaftar di Los Angeles, menjelaskan bahawa “Jus de-stress selalunya dibuat dalam apa yang dipanggil jus mengurut perlahan yang RPM rendah dan tidak menghasilkan haba, yang membolehkan jus mengekalkan nilai pemakanannya. Membantu simpan barang di tempatnya.” Pakar Pemakanan & Diet Jus 5 Hari Pengarang.

“Walau bagaimanapun, membuat jus buatan sendiri adalah cara terbaik untuk memastikan jus anda rendah gula dan untuk memilih bahan-bahan anda yang paling sesuai dengan keperluan kesihatan anda.” Walaupun sesetengah jus ini mahal, botol jus $ 8 ini tidak murah sama sekali.

3- Pilih bahan yang kuat

Tidak semua daripada kita adalah tukang masak makanan kesihatan yang layak di Instagram, membuat kari penuh dengan sayur-sayuran dan rempah ratus. Nasib baik, smoothie boleh menjadi kenderaan untuk kuasa pemakanan yang sukar untuk dimasukkan ke dalam diet anda.

“Bahan-bahan seperti kunyit melawan keradangan. Halia adalah antioksidan yang baik untuk penghadaman. Terdapat banyak cara untuk mencampurkan smoothie dan meraih faedah makanan super ini,” kata White.

Walaupun buah-buahan pastinya penuh dengan vitamin yang baik untuk anda, sasarkan untuk menjadikan smoothie anda lebih berasaskan sayuran. “Anda perlu memastikan ia rendah gula, dengan sayuran utama, dan beberapa buah-buahan untuk pemanis semula jadi,” kata Roosevelt.

Sayur-sayuran seperti bit dan lobak merah adalah sangat manis. Buah-buahan seperti nanas dan epal boleh mengurangkan rasa “hijau” jus anda, manakala delima mengandungi fitokimia yang tinggi, menjadikannya sumber buah yang sangat berkuasa.

4- Berpegang pada cuaca

Sama ada kita bercakap tentang jus, salad atau hidangan, makan tempatan dan perasa sentiasa menjadi pilihan. “Jus anda akan rasa lebih enak dan lebih berperisa jika buah-buahan dan sayur-sayuran anda sesuai dengan musim dan di atasnya sendiri,” kata White.

“Sebagai contoh, buah sitrus dan nanas sentiasa terbaik pada bulan kedua, manakala tembikai lazat dan menyegarkan pada musim panas.” Semak apa yang ada pada musim dan kemudian rancang menu jus anda dengan sewajarnya.

5- Jangan Detox!

Kita semua tahu tentang sisi gelap dalam dunia jus: Mereka semua atau tiada tempat di mana anda minum jus selama beberapa hari. Bukan sahaja tidak sihat, tetapi anda tidak memerlukannya.

“Jus bukanlah pengganti makanan, dan juga bukan alternatif kepada semua buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia adalah suplemen, seperti vitamin, [yang sebenarnya anda makan],” jelas White.

Selain itu, buah-buahan dan sayur-sayuran sebenar sebenarnya menghilangkan badan dalam bentuk semula jadi yang kaya dengan serat, jadi bukan sahaja membazirkannya dalam smoothie dan meminumnya selama sehari, ia menjijikkan.

Smoothie bersih, kaya dengan nutrisi yang betul, boleh menjadi tambahan yang bagus untuk diet anda, tetapi ia tidak boleh menjadi asas.